• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Czy wiesz...?
    ... w którym kraju w noc sylwestrową je się oliebollen?

    Oliebol (czytaj: olibol) – tradycyjna holenderska potrawa sylwestrowa. Jasnobrązowa, nieforemna, słodka kulka z lekkiego ciasta drożdżowego, z rodzynkami i kawałkami jabłek, smażona przez głębokie zanurzenie w gorącym oleju roślinnym i posypana cukrem pudrem. Oliebollen są tradycyjnie spożywane w Holandii, podobnie jak appelbeignets, w noc sylwestrową. Przez dwa ostatnie miesiące w roku są sprzedawane na jarmarkach (kermis), będących połączeniem idei jarmarku i wesołego miasteczka.

    Sylwesterwigilia Nowego Roku, noc z 31 grudnia (imieniny Sylwestra; w Kościele katolickimwspomnienie liturgiczne papieża Sylwestra I) na 1 stycznia, kiedy to świętuje się koniec starego roku i początek nowego, stanowiąca okres hucznych zabaw i bali, toastów, sztucznych ogni, petard.

    Udostępnij ciekawostkę na Facebooku

    aby dowiedzieć się więcej na ten temat odwiedź poniższe strony:

    - Oliebol
    - Sylwester (święto)

    Zobacz też inne ciekawostki




    przygotowano na podstawie informacji z: Wikipedii, licencja grafiki

    Reklama