• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Czy wiesz...?
    …dlaczego czerwone wino jest czerwone?

    Malwidyna (Mv) – organiczny związek chemiczny z grupy antocyjanidynów; występuje naturalnie jako barwnik roślinny. Glikozydy malwidyny są bardzo rozpowszechnione w naturze. Jest, między innymi, odpowiedzialna za czerwony kolor wina, a jej źródłem jest winorośl właściwa. Malwidyna i jej glikozydy odpowiedzialne są także za barwę, od czerwonej do niebieskiej, wielu owoców i kwiatów, m.in. winogron, żurawiny, borówek i pierwiosnków. Stosowana jest jako fioletowy barwnik do żywności o numerze E163c. W roztworach wodnych glikozydy malwidyny przy wartościach pH poniżej 4 przybierają czerwone zabarwienie, między 4 a 5 – jasno granatowo-fioletowe, przy 6 do 7 – fioletowe, pomiędzy 7 a 8 – granatowe, a powyżej 8 mają kolor żółty.

    Udostępnij ciekawostkę na Facebooku

    aby dowiedzieć się więcej na ten temat odwiedź poniższy link:

    - Malwidyna

    Zobacz też inne ciekawostki




    przygotowano na podstawie informacji z: Wikipedii, licencja grafiki

    Reklama